De vaporizer pen, een klein oventje

De meeste mensen denken dat een vaporizer pen een soort elektrische sigaret is. Maar een vaporizer werkt in de praktijk heel anders. Om te beginnen is een vaporizer geschikt voor kruiden, extracten of cannabis en het proces is te vergelijken met een klein oventje. Het materiaal wordt niet verbrandt maar verwarmt tot een temperatuur tussen de 157ºC en 226ºC. Met een vaporizer pen kun je, net als bij de vaporizer, droge kruiden en extracten verdampen. Bij sommige versies is het ook mogelijk om vloeistoffen te gebruiken. De naam komt van de balpen, maar wat is een vaporizer pen verder eigenlijk?

De verhitting in een vaporizer pen

In vaporizers kunnen kruiden op verschillende manieren verdampt worden, namelijk door verhitting met conductie of convectie. In een compacte vaporizer pen kom je meestal verhitting door middel van conductie tegen. Verhitting met conductie houdt in dat de kruiden direct in contact komen met een warme plaat. Dit zorgt voor een snelle verhitting en grote dampwolk. Er is hiermee wel een kans op verbranding wanneer de kruiden te lang in contact komen met de hete plaat. Bij convectie loop je dat risico niet. Hierbij vindt de verhitting plaats door middel van hete lucht. De dampwolken zijn wel minder groot en het duurt langer voor de vaporizer op temperatuur is. In een vaporizer pen vindt dus geen verbranding plaats waardoor er minder schadelijk stoffen, zoals teer, vrijkomen. Hierdoor is het gebruik van een vaporizer pen altijd per definitie minder slecht is dan het roken van een sigaret of joint.

Vaporizer pen in verschillende formaten

Een vaporizer pen is zeer compact van formaat. De pen past zeer makkelijk in je broekzak, waardoor je deze overal mee naartoe kunt nemen. Door het kleine formaat is de vaporizer bovendien zeer discreet te gebruiken. Wil je toch liever wat meer opties? Dan kun je kiezen voor een vaporizer pen die wat groter is. Deze is wat minder makkelijk mee te nemen maar gaat wel langer mee. Het grotere formaat biedt meer vermogen en ruimte voor instellingen zoals de keuze om meerdere soorten kruiden te verdampen.

Verschil tussen vaporizer pen en e-sigaret

Qua uiterlijk lijken vaporizer pennen best veel op e-sigaretten. Ze werken ook met behulp van elektriciteit en damp. Er is echter wel een groot verschil. In een e-sigaret wordt namelijk altijd een daarvoor geschikte vloeistof verdampt. In een vaporizer pen kunnen juist droge kruiden verdampt worden door ze te verhitten. In sommige gevallen kan er in een vaporizer wel een vloeistof verdampt worden. Er is dan meestal een speciale kamer nodig om dit mogelijk te maken.

Een vaporizer pen kopen

Kortom, een vaporizer pen is een draagbare vaporizer en met name geschikt om kruidenconcentraten en oliën mee te verdampen. Het is een veelzijdig apparaatje en ideaal om zo in je binnenzak te stoppen. Bekende merken zijn o.a. Storm, Flowermate, G-pen en Linx. Binnen deze merken heb je onder meer de keuze over de opwarmtijd, het aantal sessies, het type verhitting en de inhoud van het oventje. Bekijk alle merken en specificaties op de website van Damp-e.