Goedkoper en minder ongezond roken met de e-sigaret

Vergelijking van kosten sigaret en e-sigaret

Steeds meer rokers nemen afscheid van hun smeulende stengels en wenden zich tot de bekende en hippe e-sigaretten. Een e-sigaret kopen kan online op de website van Roken.nl. De reden is snel uitgelegd: in tegenstelling tot een sigaret wordt er geen tabak verbrand, maar een vloeistof verdampt. De damp wordt dan geïnhaleerd, net als bij een sigaret. Omdat het stoom is en er geen verbranding is, bespaar je de giftige stoffen die in een sigaret zitten. Bovendien wordt de stank uitgeschakeld en is er minder afval.

Welke vloeistof wordt er verdampt

Een mengsel van propyleenglycol, water, glycerine, ethanol en eventueel nicotine wordt verdampt. Hoewel er ook veel vloeistoffen zonder nicotine zijn. Veel van deze vloeistoffen bevatten ook aromastoffen. Glycerine en propyleenglycol zijn misschien al bekend bij sommige rokers. Ze worden al lang gebruikt als bevochtigingsmiddel. In shishatabak bijvoorbeeld, houden ze de tabak vochtig en voorkomen ze dat deze verbrandt. Een positief onverwacht effect is de dichte en compacte rook. Beide worden ook gebruikt in de voedings- en cosmetica-industrie. Beide stoffen zijn in Europa geregistreerd als additieven en mogen in levensmiddelen worden gebruikt.

Artsen en wetenschappers kunnen echter niet zomaar e-sigaretten aanbevelen.

Er zijn te weinig gegevens beschikbaar over mogelijke schade op lange termijn, vooral over propyleenglycol. Het wordt echter zeker geacht dat een e-sigaret toch gezonder is dan een klassieke sigaret met zijn ongeveer veertig kankerverwekkende en tweehonderd giftige stoffen. Volledig stoppen is daarom nog steeds veruit het beste alternatief. Als je dat niet wilt, moet je op zijn minst de alternatieven nader bekijken. Vooral omdat er veel geld kan worden bespaard. Dit is niet in de laatste plaats te wijten aan het feit dat er geen tabaksbelasting verschuldigd is, waardoor de belastingdruk op sigaretten tot ongeveer 75% stijgt. Hoewel niet of nauwelijks geadviseerd mag worden is de kans op maagzweer, hoesten en andere vervelende klachten kleiner bij de elektrische sigaret in vergelijking met de elektrische sigaret.

Structuur van een e-sigaret

De stroomvoorziening wordt verzorgd door een oplaadbare batterij of een accu. Afhankelijk van de grootte en het rookgedrag levert het genoeg energie voor zo'n tweehonderd tot tweehonderd vijftig beurten. De batterijen zijn vrij compact, zodat een tweede exemplaar zonder problemen kan worden meegenomen. Het hart van een e-sigaret is de vaporizer. Daarin wordt de vloeistof verwarmd en verdampt. De vaporizer gaat echter niet eeuwig mee. Bij dagelijks gebruik duurt het ongeveer een tot vier weken. In de regel kan het echter vrij gemakkelijk worden vervangen.

Hoe lang de vloeistoffen meegaan kan alleen maar geschat worden

Het verbruik hangt bijvoorbeeld af van de duur en de sterkte van de soesjes. Een vergelijkende waarde in pakjes of sigaretten is ook moeilijk te vinden omdat veel mensen na de omschakeling hun rookgedrag veranderen. Terwijl je een "portie-unit" voor een sigaret hebt ingesteld en je niet overal en altijd een sigaret kunt aansteken, kunt je bijna overal een e-sigaret gebruiken. En je kunt zo lang of zo vaak roken als je wilt.

De regelmatige verzorging van een e-sigaret

Om een samenhangende smaak te garanderen, moet de e-sigaret regelmatig worden verzorgd en gereinigd. Ten laatste wanneer de stoom dunner wordt en de smaak verzwakt, kan dit een teken zijn dat reiniging nodig is. Dit kan daarnaast de levensduur van de vaporizer verlengen. Zelfs als de modellen van de fabrikanten verschillen, zijn er een paar basisregels die voor elke vaporizer gelden.

De eenvoudigste manier is om gewoon door de verdamper te blazen. Hiervoor moet het natuurlijk eerst worden gedemonteerd en de vloeistof verwijderd. Lichte vervuiling kan worden verwijderd voordat deze te droog is en korstvorming vertoont om zonder verder gereedschap te worden verwijderd. Doe-het-zelvers met de juiste apparatuur kunnen ook perslucht gebruiken om door te blazen.

Om hardnekkig vuil te verwijderen is warm water of alcohol geschikt. Om dit te doen, plaatst je de gedemonteerde onderdelen gewoon in heet water of alcohol. Met warm water zijn twintig tot dertig minuten meestal voldoende. Wanneer nodig moet er steeds weer warm water worden toegevoegd. Als je voor alcohol kiest, kun je de vaporizer het beste een nachtje laten weken. Met beide methoden kan hardnekkig en aangekoekt vuil goed worden verwijderd. het is het beste om de vaporizer af en toe een beetje te verplaatsen, zodat zelfs stevig gedroogd vuil wordt verwijderd. Spoel de onderdelen na het plaatsen ervan af met schoon water. Voor het volgende gebruik moet de verdamper enkele uren drogen.

Voorzichtigheid is geboden om de verdamper te reinigen van vuil. Dit is alleen mogelijk met vaporizers die volledig kunnen worden gedemonteerd, zodat de verwarmingsspiraal uiteindelijk wordt belicht. Hij wordt dan enkele seconden ingeschakeld, zodat het vuil verbrandt en vervolgens gewoon weggeblazen kan worden. Deze droge verwarming maakt de verwarmingsspiraal echter moeilijk te reinigen.


Zie ook: blauwe vuurfakkel kopen