Lang Covid: de symptomen en tips voor herstel

Veel mensen hebben langdurige gevolgen na het hebben van Covid. We kijken naar de symptomen van langdurige Covid en hoe u deze kunt beheersen.

Wat is lang Covid?

Long Covid is een term om de effecten van Covid-19 te beschrijven die weken of maanden na de eerste ziekte aanhouden. Er wordt meer onderzoek gedaan naar hoe lang Covid het beste kan worden gedefinieerd, wat de symptomen zijn en hoe het te behandelen.

De Britse gezondheidswaakhond, het National Institute for Health and Care Excellence (NICE), definieert iemand met ‘langdurige Covid' als:

het ervaren van de symptomen van Covid-19 gedurende 4-12 weken na infectie; of
het ervaren van symptomen van Covid-19, en andere symptomen die niet verklaard kunnen worden door een alternatieve diagnose, 12 weken of langer na infectie.
Onderzoek gepubliceerd in juni 2021 door Imperial College London, gebaseerd op een half miljoen mensen in Engeland, vond twee hoofdcategorieën van aanhoudende symptomen: een kleinere groep mensen met luchtwegsymptomen, zoals hoesten of kortademigheid (deze groep had meer kans op aanvankelijk een ernstige Covid-19-ziekte hebben gehad), en een grotere groep met een cluster van meer algemene symptomen, met name vermoeidheid en moeheid.

Onderzoek gepubliceerd in juli 2022 door King's College London, gebaseerd op 1.459 mensen die hun symptomen van langdurige Covid meldden op de Zoe Covid Symptom Study-app, identificeerde drie verschillende soorten lange Covid op basis van het soort symptomen dat deelnemers ervoeren:

De grootste groep lange Covid-patiënten meldde symptomen als vermoeidheid, ‘brain-fog' en hoofdpijn.
Een tweede groep kreeg luchtwegklachten zoals pijn op de borst en ernstige kortademigheid. Deze symptomen kwamen het meest voor in de vroege stadia van de pandemie, vóór wijdverbreide vaccinatie.
Een derde, kleinere groep ondervond een breed scala aan symptomen, waaronder hartkloppingen, spierpijn en -pijn, en veranderingen in huid en haar.

LongCOVID behandeling?