De mobiele telefonie is niet meer uit ons alledaagse leven weg te denken. Nog niet zo lang geleden was mobiele telefonie nog een bijzonder kostbare aangelegenheid; tegenwoordig is het gemeengoed geworden en vrijwel iedereen over de hele wereld kan het betalen. Door de hevige concurrentie op de markt voor mobiele telefonie en door inmenging van de politiek wordt mobiele telefonie nog steeds goedkoper. We geven je hier informatie voor zo'n goedkoop mogelijke mobiele telefonie.
Mobiele telefonie met abonnement
Tegenwoordig bestaan er veel goedkope abonnementen voor mobiele telefonie. Om het voor jou persoonlijk beste abonnement te vinden, is echter niet zo eenvoudig. Het aanbod is enorm en wellicht zie je door de bomen het bos niet meer. Het belangrijkste is dat je van tevoren goed bedenkt wat je belgedrag is en dan pas op zoek gaat naar het abonnement dat daar het beste op aansluit. Nog een aantal tips:
– Trap niet zomaar in de ‘gratis telefoon'-aanbiedingen. Als je bij het afsluiten van een abonnement een gratis mobiele telefoon krijgt, draai je in de vorm van hogere abonnementskosten toch op voor de kosten van het toestel.
– Neem je tijd om een geschikt abonnement te vinden. Een beetje onderzoek doen, met behulp van vergelijkingssites, kan je op termijn een hoop geld besparen.
– Laat je abonnement niet zomaar verlengen. In de loop der tijd verandert wellicht je belgedrag en komen er andere interessante aanbiedingen voor mobiele telefonie op de markt. Ga regelmatig voor jezelf na of je ergens anders niet goedkoper uit bent.
Mobiele telefonie en sim only
Waar het grootste gedeelte van de consumenten normaliter zwichtte voor het aanbod van de nieuwste smartphones met de nieuwste snufjes en capaciteiten, wordt nu meer en meer gekozen voor een goedkoper toestel uit de middenklasse. Dus wel met genoeg functies om van alles te kunnen blijven doen zoals scherpe foto's maken, snel surfen op het internet en natuurlijk bellen. De toestellen worden dan los gekocht voor een redelijke prijs en daarnaast kiest men voor een sim only abonnement met voldoende belminuten en een flinke databundel. Na eerst duidelijk een schatting van de kosten gemaakt te hebben ziet men in dat men in de twee jaren die het abonnement duurt flink goedkoper uit is.
We leven natuurlijk wel in een maatschappij waarin we graag gezien willen worden met de grote merken om ons heen. Daarom is het moeilijk om de toestellen van de twee grootste merken te weerstaan. Maar recent is volgens een onderzoek uitgewezen dat er genoeg toestellen zijn voor minder geld die zeker dezelfde prestaties kunnen leveren als hun duurdere concurrenten. En dus betaalt de consument zeker een gedeelte puur voor het merk zelf. Dit is ook het geval in de computer en modebranche. Wellicht heeft het te maken met het feit dat de consument tegenwoordig veel meer kennis heeft van zaken en op de hoogte is van hoe het werkt. Tal van vergelijkingssites en andere informatieve kanalen helpen ze een goede keuze te maken en niet meer onnodig te veel te betalen.
Mobiele telefonie en prepaid
Prepaid mobiele telefonie staat doorgaans niet bekend als goedkoop. Logisch: de kosten per belminuut of sms liggen aanzienlijk hoger dan bij de meeste abonnementen. Dat neemt niet weg, dat prepaid voor sommige mensen de goedkoopste manier van mobiel bellen is.
Als je erg weinig belt en je mobiele telefonie eigenlijk alleen voor noodgevallen, vakanties en incidentele sms'jes gebruikt, dan is prepaid wellicht nog steeds de goedkoopste optie voor je. Bovendien hebben veel aanbieders regelmatig interessante aanbiedingen voor prepaid mobiele telefonie. Soms krijg je bijvoorbeeld bij de aanschaf van een prepaid beltegoed eenzelfde bedrag aan beltegoed gratis.
Einde in zicht voor prepaid?
Nu de mogelijkheden rond sim only in opmars zijn neemt het aantal verkochte prepaid toestellen sterk af. In het laatste jaar was een flinke daling te zien en dit zal waarschijnlijk doorzetten. Een paar jaar geleden waren er ook nog providers die leasetoestellen aanboden bij een abonnement, maar dat is nooit een succes gebleken. De telefoon was nooit van iemand zelf en de maandelijkse kosten waren daarnaast wel hoog. De hoge kwaliteit smartphones van tegenwoordig kunnen altijd langer mee dan twee jaar en anders kan er voor gekozen worden om deze voor een mooi prijsje op marktplaats te zetten. Op deze manier is de aanschaf van het nieuwe toestel al voor een groot gedeelte terugverdiend.