Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het is de praktijk van het verkrijgen van links van andere websites die naar jouw website verwijzen. Het doel van linkbuilding is om de autoriteit en betrouwbaarheid van jouw website te vergroten, wat kan leiden tot een hogere ranking in zoekresultaten.

Er zijn verschillende manieren om links te verkrijgen, maar het gaat erom dat andere websites jouw website als een autoriteit zien en daarom naar jouw website linken. Links van websites met een hoge autoriteit en relevantie zijn daarbij het meest waardevol.

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Links van andere websites zijn een belangrijke factor in het bepalen van de ranking van jouw website in zoekresultaten. Zoekmachines beschouwen links als stemmen voor jouw website en hoe meer kwalitatieve links je hebt, hoe meer stemmen je krijgt en hoe hoger jouw website in zoekresultaten terechtkomt.

Naast de ranking in zoekresultaten kan linkbuilding ook bijdragen aan de zichtbaarheid van jouw website en merk. Als andere websites naar jouw website linken, kan dit leiden tot meer verkeer naar jouw website en meer exposure voor jouw merk.

Hoe werkt linkbuilding?

Linkbuilding kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Hieronder bespreken we de meest gebruikte methoden:

 • Gastbloggen
 • Gastbloggen is een methode waarbij je een artikel schrijft voor een andere website en daarbij een link plaatst naar jouw website. Dit is een goede manier om links te krijgen van websites die relevant zijn voor jouw branche en doelgroep. Het is belangrijk om te zorgen voor hoogwaardige content die waardevol is voor de lezers van de website.

 • Broken link building
 • Broken link building is een methode waarbij je zoekt naar websites die linken naar een pagina die niet meer bestaat en vervolgens contact opneemt met de eigenaar van de website om te vragen of ze de link willen vervangen door een link naar jouw website. Dit is een goede manier om links te verkrijgen van websites die al bereid zijn om naar jouw branche te linken.

 • Link ruilen
 • Link ruilen is een methode waarbij je contact opneemt met andere websites om te vragen of ze een link willen plaatsen naar jouw website in ruil voor een link naar hun website op jouw website. Het is belangrijk om links alleen te ruilen met websites die relevant zijn voor jouw branche en doelgroep.

 • Social media
 • Social media is een goede manier om links te verkrijgen naar jouw website. Door regelmatig content te delen op social media en daarbij te linken naar jouw website, kunnen mensen jouw content delen en linken naar jouw website.

 • Infographics
 • Infographics zijn visueel aantrekkelijke afbeeldingen die informatie bevatten over een onderwerp. Infographics zijn een goede manier om links te verkrijgen omdat mensen vaak infographics delen op hun website en daarbij linken naar jouw website.

  Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO. Door links te verkrijgen van andere websites, kan jouw website autoriteit en betrouwbaarheid opbouwen en daardoor hoger in Google komen.